Afval in de gemeente
Afvalbeheer is enorm belangrijk in de gemeente. Het beheren van afval zorgt ervoor dat de omgeving schoon en gezond blijft voor mensen om in te wonen. Door op een juiste manier afval te verzamelen en scheiden draagt de gemeente tevens bij aan het milieu. De manier van afvalverzameling kan per gemeente verschillen. Het is belangrijk om de regels binnen uw gemeente te volgen.
Afvalinzameling
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de inzameling van huishoudelijk afval. De inzameling gebeurt op verschillende manieren, afhankelijk van de infrastructuur en beleidsdoelen van de gemeente:
- Huis-aan-huisinzameling: regelmatige inzameling van verschillende soorten afval direct bij de huizen van bewoners;
- Centrale inzamelpunten: specifieke locaties waar inwoners hun afval kunnen brengen, zoals milieustraten en ondergrondse containers;
- Speciale inzamelacties: inzameling van grofvuil, tuinafval, en gevaarlijk afval op specifieke dagen.
Op de website van uw gemeente kunt u vinden hoe de afvalinzameling werkt in uw gemeente. Hierdoor kunt u gemakkelijk uw afval kwijt.
Afval scheiden
Per gemeente kan de manier van afval scheiden variëren. In sommige gemeenten gebeurt het scheiden al in de woning zelf en zijn de inwoners verantwoordelijk. Bij andere gemeenten gebeurt het afval scheiden pas na inzameling. Wanneer de verantwoordelijkheid bij de inwoners ligt, is het aan te raden om verschillende inzamelbakken te hebben. Een voor plastic, papier, glas, groenafval en restafval. Veel gemeenten maken gebruik van voorlichting op de website om inwoners te informeren over het afval scheiden.
Afvalcontainer
Er zijn verschillende afvalcontainers die worden gebruikt in gemeenten. De mogelijke opties zijn:
- Restafval containers: deze containers zijn bedoeld voor al het huishoudelijk afval dat niet gescheiden kan worden voor recycling. Vaak hebben deze containers een grijze kleur.
- Recycling containers: specifieke containers voor papier, karton, glas, kunststof, metalen en textiel. Elke afvalstroom heeft meestal een eigen kleurcode, zoals blauw voor papier en karton, groen voor glas, en geel voor kunststof.
- GFT-containers: voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT) zijn er speciale containers, vaak in de kleur groen.
- PMD-containers: in sommige gemeenten zijn er aparte containers voor Plastic, Metaal en Drinkpakken (PMD). Deze worden vaak apart ingezameld van ander plastic afval.
- Ondergrondse containers: vooral in stedelijke gebieden worden ondergrondse containers gebruikt om ruimte te besparen en de openbare ruimte opgeruimd te houden. Deze containers hebben vaak een grotere capaciteit en zijn toegankelijk via een klep boven de grond.
- Inzamelpunten voor klein chemisch afval: voor gevaarlijke stoffen zoals batterijen, verf en chemicaliën zijn er speciale inzamelpunten of mobiele inzamelingen.
Afvalkalender
Veel gemeenten maken gebruik van een afvalkalender. Hierop kunnen inwoners zien wanneer welk afval wordt opgehaald bij hen in de buurt. Ook is hierop vaak te vinden waar ze overig afval kunnen inleveren en wat de openingstijden zijn. Kijk voor de afvalkalender van uw gemeente op de website van uw gemeente. Hier vindt u alle informatie omtrent afval in uw gemeente.
Informatie per gemeente over afval
Op Gemeente-wijzer.nl vindt u alle informatie over elke gemeente in Nederland. Nooit meer zoeken naar de juiste gemeentesite, gelijk een linkje naar de afvalpagina van uw gemeente! Neem een kijkje op de website voor het volledige overzicht van uw gemeente.